Make your own free website on Tripod.com

Barah Tulang

En. Mustapa bin Eleng, telah diserang penyakit radang sendi atau kanser tulang yang yang telah menyerang jari-jari tangan beliau selama 2 tahun. Beliau juga mengalami sakit pinggang yang teruk. Serangan penyakit ini menyebabkan jari kaki dan tangan beliau menjadi kejang, kebas, sakit dan tidak boleh dibengkokkan. Penyakit ini menyebabkan 4 kuku jari tangan kiri beliau tercabut dan daging-daging hujung jari tersebut mula membusuk dan reput sehingga menampakkan tulang jari. Walaupun telah berusaha berubat debgan pelbagai rawatan, akhirnya doktor menasihatkan jari tangan beliau yang mereput itu dipotong bagi mengelakkan kanser tersebut dari merebak.

Beliau amat bersyukur kerana telah diperkenalkan kepada produk Sureco. Pada mulanya beliau telah mengamalkan 2 botol JUS MENGKUDU. Pada awalnya, sebelah tangan dan pinggang beliau terasa sakit kerana tindakbalas. Apabila dia bertukar kepada JUS CENKUDU, tindakbalasnya semakin kuat. Setelah mengamalkannya selama 2 mingu, keadaan kesihatan beliau semakin baik dan jari kaki dan tangan beliau tidak lagi mengalami kekejangan dan kesakitan. Jari-jari beliau yang mereput mula mengering dan tidak sakit lagi. Doktor juga mengesahkan bahawa jari beliau yang tidak perlu dipotong. Selain itu beliau juga turut mengambil KOPI CENKUDU dan SPIRULINA Sureco. Kini beliau sudah pulih sepenuhnya dan kanser tulang yang pernah dihadapinya sudah berhenti dari merebak. Beliau juga mampu melakukan aktiviti rutin  beliau iaitu memotong rumput.

 

Ulasan

Kanser tulang biasanya akan menyerang jari pesakit. Biasanya untuk rawatan hospital, pesakit kanser tulang akan diminta melakukan X-Ray untuk mengesan samada kanser tersebut telah merebak. Pesakit juga biasanya akan menjalani CT-Scan untuk memeriksa jika kanser tersebut telah menyerang bahagian paru-paru. Tisu pesakit juga akan diambil untuk dilakukan ujian. Biasanya pesakit kanser tulang akan menjalani kimoterapi sebanyak 3 kali pusingan.

Pesakit kanser tulang dinasihatkan untuk minum banyak air seperti air SPEW atau Sureco Seven. Selain itu, pesakit juga perlu mengambil produk seperti JUS MENGKUDU, JUS CENKUDU dan SPIRULINA. Pesakit kanser tulang perlu menjauhi makanan seperti daging, gula, garam dan makanan yang berlemak. Pesakit dinasihatkan supaya makan banyak sayur dan buah-buahan.